EUREKA
Geschiedenis

Eureka is als familiebedrijf in 1897 opgericht. Ondertussen zijn we vier generaties verder en wordt het ambachtelijk werk nog steeds uitgevoerd. 

Het is begonnen toen Harry van Gemert het besluit nam om in Berlicum een biljartfabriek te vestigen. Typerend voor biljartfabriek H. V. Gemert was het 6-poot model, dat in verschillende uitvoeringen is gemaakt. Deze biljarts werden lang de “echte” Eureka biljarts genoemd. Deze, maar ook andere modellen werden volop geleverd aan café-bedrijven, biljartzalen, kostscholen en patronaatsgebouwen. De biljarts werden met paard en wagen geleverd. Al snel werd er een moderne T-Ford aangeschaft, die helaas rond 1942 in de oorlog in beslag werd genomen. De oorlogstijd is desastreus geweest voor de biljartbouw. Materialen als leisteen en rubber waren niet verkrijgbaar. Harry heeft die tijd enkel onderhoudswerk kunnen verrichten. Om voldoende brood op de plank te krijgen, begon hij ook met timmerwerk. Omdat Berlicum grotendeels was verwoest, was de vraag hierna groot. 

Berlicum bouwt zich weer op en gelukkig kon de biljartfabriek worden voortgezet door Leo en Jan van Gemert. De levering van biljarts wordt nu uitbesteed aan een transportbedrijf, aangezien beiden geen rijbewijs hadden. Het biljart werd in deze tijd verbeterd door het inbouwen van een elektrische verwarming met thermostaat. Veel modellen werden ontwikkeld en geproduceerd. Enkele van deze biljarts staan momenteel nog steeds in de huiskamers van onze klanten. 

Later is het bedrijf overgenomen door schoonzoon Theo Mathijssen, waarvan zoons Ton en Harry Mathijssen nog steeds werkzaam zijn binnen het bedrijf. 

Het biljart en de manier waarop het wordt gemaakt, heeft veel ontwikkelingen doorgemaakt in de afgelopen eeuwen. Ook in de toekomst, zal dit niet veranderen.